Hans Henrik på den internasjonale figurteaterfestivalen Go Figure!

Figurteater og tryllekunst er to fagfelt med mange felles kjennetegn. Torsdag 7. juni brakte vår artist Hans Henrik Verpe heder til dette forholdet ved å opptre på den internasjonale figurteaterfestivalen Go Figure i Oslo.

“Go Figure!” ble etablert i 2016 med mål om å arrangere internasjonale figurteaterfestivaler i Norge. I årets utgave av festivalen, ble det for første gang avholdt et eget arrangement kalt “Usett”, der en helt ny og usett figurteatergruppe skulle få muligheten til å vise seg frem.

Hans Henrik Verpe har sammen med fire andre lovende artister den siste tiden vært aktiv i en figurteaterproduksjon med navnet “8 millioner tonn”. Forestillingen retter fokus mot det pågående problemet med marin forsøpling, og gjør bruk av teaterfigurer gruppen har laget med plastsøppel de har plukket på norske strender.

-Å få en teaterfigur til å virke levende på scenen, handler i stor grad om å skape en illusjon sier Verpe, før han påpeker at figurteateret og tryllekunsten har mye å lære av hverandre:

-Tryllekunst er på en måte figurteaterets litt uakademiske lillesøster. Figurteater er en uttrykksform med langt dypere forankring både i akademia og kulturinstitusjonen, men de to har mye til felles, og enda mer å lære av hverandre

Verpe er tydelig på at figurteater er en helt annen disiplin enn trylling, men mener at det til syvende og sist handler om det samme:

-Å styre en teaterdukke, kanskje til og med sammen med noen andre, er noe helt annet enn å stå alene på scenen å bedrive tryllekunst. Det er to separate fagfelt som må læres hver for seg, men i siste instans handler det om å gjøre det umulige mulig; altså skape en illusjon. Det er umulig å gjøre et dødt objekt levende, men i figurteateret skaper man likevel nettopp denne illusjonen. Det er dette som gjør figurteateret og tryllingen til åpenbare søsken.