Hvordan ser et speil ut??

At et tre som faller i skogen  når ingen er der til å høre på, selvsagt IKKE lager lyd, har vi filosofer vært enige om i lang tid. I hvert fall denne filosofen. Han har vært veldig enig om det. Er man derimot tilhenger av Schrödinger og den imaginære katten hans, får man vel konkludere med at treet både lager lyd og ikke gjør det – samtidig. Men da jeg var ute og jogget i dag, var det et nytt filosofisk spørsmål som fant veien inn i nerveforbindelsene i hjernen min…

Hvordan ser egentlig et speil ut!?

Hvis du synes det høres dumt ut, har du min fulle støtte. Å tenke mye er ikke det samme som å være smart. Jeg fant det angivelige svaret et etter et lynraskt Google-søk, og det hele skulle egentlig vise seg å være ganske innlysende, og jeg skammet meg litt over ikke å ha greid å tenke meg fram til det selv. Men uansett. Tenk litt på det!

Speiloverflaten inneholder jo det observatøren har rundt seg, og til og med et speilbilde av seg selv hvis han/hun/hen ser rett inn i det. Det er jo liksom noe av poenget med et speil. Selv bruker jeg mye tid foran speilet, det er et av mine favorittområder, så mine speil inneholder ofte meg. Men hva om det ikke er noe der? Se for deg et speil i et fullkomment tomrom, eller en annen tilstand der du har mulighet til å betrakte speiloverflaten uten at den reflekterer noe. Hva ville du sett da? En glassaktig overflate? Metallisk? Eller kanskje noe mindre intuitivt som svaret på AIDS-gåten eller Pål Bang Hansen.

Svart.

Svaret er faktisk at det ville vært helt svart! Og det er jo logisk nok, for farger og det vi ser er jo som kjent hvitt lys som reflekterer en bestemt del av fargespekteret, og i de tilfeller ingen av fargene reflekteres, ser vi det som svart! Hvorfor skal det være noe annerledes med speil? Alle filosofers offisielle samlingspunkt, Yahoo Answers, gav meg dette svaret med en gang. Det var en annen filosof som hadde kommet meg i forkjøpet og stilt dette spørsmålet allerede i 2010 (åpenbart en person langt forut for sin tid. En pioner!), og brukeren med navnet “therealdjcamm” (selv om jeg sår tvil om at det virkelig er snakk om den ekte DJ Camm. Hvem er egentlig DJ Camm? Da jeg forsøkte å google det, lurte Google på om jeg mente DJ Cammy… Det gjorde jeg ikke), la frem svaret om at alle ting egentlig er speil. Ettersom de reflekterer lys.

Forskjellen på et baderomsspeil og dobbelthaka til Per Sandberg er imidlertid at det første er en så blankpolert flate at den reflekterer lys perfekt, mens det siste bare reflekterer enkelte nyanser av gult. Altså ikke like effektivt som veggspeil, men like fullt et speil per definisjon…

Mange vil nok mene at det fortsatt finnes et utall grunner til å henge Per Sandberg på veggen, men det skal jeg ikke gå inn på her.

Uansett. Som profesjonell kverulant ble jeg selvsagt veldig glad da den ekte DJ Camm avsluttet svaret sitt med å si at ingen kan egentlig vite med 100% sikkerhet hvordan et speil ser ut, pga den manglende muligheten til å skape testforholdene som trengs for å utføre tankeeksperimentet.

Så da er vi jo like langt, og filosofien har rotet det til igjen. Hvordan SER et speil ut? Hva tror du? Inntil videre velger jeg å legge min lit til egen teori om at speilbildene våre står der og skjærer grimaser til oss i det sekundet vi flytter blikket vekk. De kan jo ikke være på jobb HELE tiden. Så får vi se om vitenskapen noen gang klarer å motbevise meg…

På gjenskriv.